Gumofarba a hrdzavé plechové strechy - príprava podkladu pred aplikáciou

Gumofarba a hrdzavé plechové strechy - príprava podkladu pred aplikáciou

V tomto príspevku sa budeme venovať renovácii hrdzavej strechy.

Jedna z veľmi častých otázok je, či možno gumofarbu aplikovať na hrdzavú strechu. Odpoveď znie, áno. Následná reakcia záujemcu je buď nadšenie, alebo znechutenie. Nadšenie vyplýva z toho, že si myslí, že gumofarbou pretrie krytinu a má vystarané na veľa veľa rokov. Znechutenie vyplýva z toho, že investor po zlých skúsenostiach s univerzálnymi farbami typu 2 v 1 a 3 v 1 si urobí rýchlo názor.
 Obaja sa mýlia. Gumofarba nie je univerzálny náter na hrdzavý povrch. Krytinu treba najprv pripraviť na aplikáciu gumofarby.
 Krytinu musíme najprv očistiť, odhrdzaviť a odmastiť. Na trhu je veľa prostriedkov na odhrdzavenie. Zo skúsenosti môžem povedať, že bezprostredne po aplikácii môžete aplikovať farbu, nie je to pravda. Vhodné je počkať do nasledujúceho dňa, čiže nechať zreagovať hrdzu. Takže najprv nastriekame odhrdzovač na hrdzavé časti krytiny. "Ryžákom" rozrušíme povrch hrdze. Čiže krytinu čistíme ako špinavý koberec :). Necháme zreagovať povrch, minimálne do nasledujúceho dňa. Nasledujúci deň očistíme krytinu od odlupujúcej sa hrdze a odmastíme ju. Na tento účel používame prípravky na báze amoniaku, konkrétne ABRA Tvätt. Krytinu necháme vyschnúť a aplikujeme základnú farbu. Je možné použiť akúkoľvek podkladovú farbu, avšak doporučujeme Abratex Monja Aqua od rovnakého švédskeho výrobcu.  
 A následne môžeme aplikovať gumofarbu :)

Len pripomínam, že hlavným dôvodom prečo aplikovať gumofarbu sú jej vlastnosti čo sa týka životnosti. Ochráni povrch v závislosti od hrúbky náteru aj 50 rokov. Farba ostáva pružná a stálo farebná.